2018 a Apple: Množstvo nových produktov, zväčša s vyššími cenovkami

2018 a Apple: Množstvo nových produktov, zväčša s vyššími cenovkami

Rok 2017 bol rokom, kedy Apple zanevrel na množstvo obľúbených produktov a neaktualizoval ich aj napriek tomu, že množstvo používateľov po novej generácii neúprosne túžilo. Naopak rok 2018 bol presným opakom a dočkali sme sa množstva nových produktov, ako tiež obnovenia jabĺčnych evergreenov v podobe Macbooku Air či Macu Mini. A tak, aj napriek tomu, že bola väčščina updatov predvídateľná a Apple zväčša vsadil na istotu namiesto toho, aby riskoval, sa bolo počas posledného roku na čo pozerať a z čoho sa tešiť.

Poďme sa spoločne pozrieť na zhrnutie posledných dvanástich mesiacov v spoločnosti Apple:

HomePod: inteligentný reproduktor z roku 2016

Apple predstavil minulý rok úplne nový produkt v podobe inteligentného reproduktoru v podobe HomePod. A síce, mal úžasný hardvér a skvelý zvuk, ale medzi jeho výrazné nedostatky patrili hlavne tie softvérové, ako napríklad nedokonalosti Siri a nemožnosť prehrávať hudbu z inej streamovacej služby ako je Appe Music. Pridajte cenovku vyššiu oproti konurencii a fakt, že v roku 2018 bola hra na poli "smart speaker-ov" už rozohratá konkurenciou a je jasné, že HomePod netrhal rekordy v obľúbenosti ani predajoch. A pritom sa jedná o ozaj dobrý produkt, len nie je dotiahnutý do konca.

zdroj: 9to5mac.com

AirPower: bájna bezdôtová nabíjačka

Ak sme pri produktoch, ktoré sú nedotiahnuté do konca, tak HomePod to na rozdiel AirPower dotiahol aspoň na pulty v obchodoch a sklady e-shopov. AirPower ale bola predstavená v roku 2017. Počujete dobre, takmer 2 roky späť. A aj napriek tomu stále nevieme, kedy sa jej dočkáme a najnovšie aj informácie o predpokladanom dátume predaja zmizli zo stránky curpertinskej spoločnosti. Čo to ale bude, ak to bude? Teória je pekná, budete môcť na jeden podstavec položiť svoj jabĺčny telefón, hodinky aj slúchadlá a všetko sa bude pekne bezdrôtovo nabíjať. Budúcnosť? Nuž, snáď nie vzdialená, najnovšie sa totiž objavili informácie o tom, že táto bezdôtová nabíjačka konečne mieri do produkcie.

zdroj. Apple.com

iPad: nový od kosti

Apple predstavil nový iPad, ktorý je dostupný tablet určený na vzdelávanie a na rozdiel od svojho predchodcu (rada iPad Air) okrem iného podporuje Apple Pencil, vďaka čomu si Apple uistil vedúce postavenie v kategórii tabletov pod 4 stovky, kde je lídrom.

zdroj: Digital Trends

Dočkali sme sa ale tiež úplne nového iPadu Pro v dvoch veľkostiach 11" a 12,9". Vďaka edge-to-displeju je 11" verzia rovnako veľká ako predchadzajúca 10,3" a najväčší iPad je teraz menší aj napriek rovnakej uhlopriečke. Dočkali sme sa Face ID, zobrali nám Home Button a pridali úplne nový design, ktorý má ostrejšie hrany a je omnoho tenší. iPad Pro výkonom vďaka čipu A12X prekonáva väčšinu laptopov (vrátane Macbooku, Macbooku Air a základného Macbooku Pro) a Apple Pencil sa dá pripojiť magneticky na jeho stranu (konečne!).

Čerešničkou na torte je výmena Lightning konektoru za objektívne omnoho lepší USB C, ktorý nájdeme aj na Macbookoch a takmer všetkých nových vlajkových Androidoch. Dostávame sa tak k tomu, že hoci je nový iPad Pro neskutočne technologicky vyspelé zariadenie, od toho, aby sa mohlo stať plnohodnotnou náhradou laptopu ho drží jediná vec: iOS.

zdroj: engadget

Apple Watch: doteraz najväčši update

Od predstavenia v roku 2014 sa Apple Watch dočkali každoročne aktualizácie, ktorá priniesla výkonnejší procesor, pridala jasnejší displej a podporu pre mobilnú sieť. Až minulého roku sme sa ale dočkali celkového redesignu s väčším displejom.

Vylepšením je tiež nový S4 procesor a mikrofón a reproduktor, ktoré sú až 2x lepšie, a tak odteraz cez svoje hodinky telefonovať nie len môžete, ale naozaj chcete. Nová je tiež funkcionalita EKG, ktorá je síce zatiaľ dostupná iba v Spojených štátoch, no už pomohla množstvu ľudí odhaliť problémy so srdcom v počiatočných fázach.

zdroj: apple.com

iPhone: malé vylepšenia a malé predaje iPhonu Xr

Čo sa týka iPhonu, tak bol rok v porovnaní s ostatnými produktami biednejší. Dočkali sme sa síce iPhonu Xs a Xs Max, no tie ponúkajú slabé vylepšenia, ktoré neprínutia majiteľov ročného iPhone X prejsť na novší model.

Majiteľov iPhonov s domovským tlačidlom (iPhone 8 a staršie) by ale mal presvedčiť nový iPhone Xr, ktorý má displej s nižším rozlíšením, iba 1 kameru, menej RAM a neponúka 3D Touch, no zato prichádza v množstve farieb. Nie zlý telefón, taká lacnješia verzia iPhonu Xs. Akurát, že stojí asi 800 eur. Aspoň teda, že má najlepšiu výdrž batérie z trojice novopredstavených iPhonov, čo ho ale nezachránilo od naozaj slabých predajov. Apple nezverejnil počty predaných kusov svojich telefónov, prvýkrát odkedy si pamätám.

zdroj:cnet

Macy: konečne!

Čo ma najviac potešilo boli aktualizácie počítačov s nahryznuým jabĺčkom. Po tom, čo som pred viac ako rokom napísal článok o tom, ako Apple svoje počítače zanedbáva som sa dočkal. Nové MacBooky pro síce neponúkajú nový dizajn, no všetky majú o 2 jadrá viac. 13" verzia tak nemá 2, ale 4 a 15-palcová varianta až 6. Výkonovo je to obrovský skok. Najnovšie sa tiež dá 15" Macbook Pro nakonfigurovať s grafickou kartou AMD Vega 20, čo z neho robí solitér vo svojej kategórii.

Nový Macbook Air je ale tiež skutočnosťou. Ponúka USB-C, Retinu a novú klávesnicu. Apple sa tak nesnaží predať počítač z roku 2014 za rovnakú cenu ako to robil 4 roky. Zlacnil ho však iba o stovku a nový Air je výrazne drahší: 1350 eur za verziu so 128GB SSD.

zdroj: apple.com

Okrem toho sme sa dočali nového Macu mini, ktorý má tiež USB C a 4/6-jadrové procesory ôsmej generácie od Intelu. Fusion Drive je preč a všetky verzie majú rýchle SSD disky, viac RAM a lepšia grafika. Stojí síce omnoho viac ako predchadzajúca generácia, no aspoň viete, za čo si tie peniaze Apple pýta.

Apple tak predstavil množstvo skvelých počítačov ktoré boli dlho vyžadované komunitou, no nešiel ďalej a napríklad taký Mac Pro stále nedostal aktualizáciu, ktorá je predmetom vlhkých snov všetkých profesionálov pracujúcich na macOS. Vraj v 2019.

zdroj: macworld.com

Všetko zdraželo

Jedná vec ale je pri pohľade na cenovky nových Apple produktov jasná: sú drahé. Nevravím pritom o bežnej taxe za prémiovosť, na ktorú si takmer všetci pri Apple už zvykli, vravím o tom, že produkty sú drahšie ako kedykoľvek predtým a takmer každý produkt, ktorý bol tento rok predstavený, je drahší ako predchodca.

zdroj: macworld.com

Takéto zvýšenie cien pomohlo Applu stať sa prvou biliónovou spoločnosťou, no akcie odvtedy padli a aj keď môžeme iba hádať, aký je dôvod, tak je pravdepodobné, že jedným z výrazných faktorov je strach investorov. Apple svojimi cenami stavia sám seba do omnoho menšieho trhu.

Uvidíme, čo prinesie rok 2019.


Zdroj titulnej foto: Macworld.com
Zdroj: Macworld.com