Nové iPhony nás budú nepretržite nahrávať kvôli Siri. Je táto funkcia bezpečná?

Dávid Baránek

Odkedy bol predstavený nový iPhone 6S a 6S plus, na povrch vychádzajú stále nové funkcie, ktorými tento mobil disponuje. Nedávno sme vám niekoľko z nich predstavili v samostatnom článku. Okrem iného bolo spomenuté, že iPhone 6S ponúka nepretržite funkciu Hey Siri. Svojej hlasovej asistentky sa môžete spýtať na čokoľvek a pritom nemusíte mať mobil odblokovaný. Na starších iPhonoch bolo možné využívať túto funkciu len keď bol telefón na nabíjačke.

V prípade, že Siri reaguje na vaše pokyny kedykoľvek, znamená to, že neustále nahráva všetko, čo sa v okolí mobilu deje. Naskytuje sa nám predo jedna opodstatnená otázka - keď iPhone nahráva všetky zvuky v okolí, ako je to s bezpečnosťou majiteľov telefónu? Ak Apple ukladá všetky nahrané materiály, neporušuje sa súkromie užívateľov?
Apple pred pár dňami priniesol odpoveď na túto otázku a objasnil fungovanie hlasovej asistentky Siri.

"Zariadenie v žiadnom prípade nenahráva a neukladá to, čo používatelia rozprávajú pred tým, ako je aktivovaná služba Siri." vyjadrila sa spoločnosť.

Mobil síce neustále nahráva okolité zvuky, avšak Siri sa aktivuje, až keď zaregistruje povel: "Hey Siri". V tomto momente mobil odosiela šifrované dáta na servery Apple, kde sa vyhodnocujú. To znamená, že Apple neukladá nič iné, než pokyny určené práve hlasovej asistentke. Do momentu, kedy iPhone zaregistruje spomínaný povel, zostávajú všetky dáta bezpečne v telefóne a neodosielajú sa ďalej. Apple to nerobí len pre zachovanie súkromia svojich zákazníkov, ale aj pre šetrenie mobilných dát.

Hlasová asistentka Siri

Ochranou proti nechcenému spusteniu služby je aj rozpoznanie hlasu užívateľa, ktoré priniesol nový iOS 9. Vďaka nej bude Siri reagovať len na hlas svojho majiteľa, ktorý bude musieť vopred nahrať. Aj to zvýši bezpečnosť telefónu.

Apple sa teda vyjadril, že bezpečnosť tejto novej funkcie je stopercentne zachovaná. V dnešnej dobe odpočúvania a získavania informácií od užívateľov si však človek nemôže byť ničím istý. Spomínaná funkcia sa dá kedykoľvek v nastaveniach vypnúť, a tak by si mal každý rozmyslieť, či chce túto službu používať nepretržite.

zdroj: http://techcrunch.com/

Ak sa ti článok páčil, podpor ho, prosím, na Facebooku lajkom, komentárom či zdieľaním.

Komentáre